Vitaal oud worden

Bij Reliante Care weten we hoe belangrijk vitaal ouder worden is. Naarmate u ouder wordt, neemt de mate van zelfstandigheid af. We geven u graag advies om zo lang mogelijk gezond te blijven.

Hoe kan ik vitaal ouder worden?

Iedereen wilt zo vitaal mogelijk ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Om de kans hierop te vergroten, hebben we 7 tips op een rijtje gezet:

Tip 1: beweeg voldoende

Bewegen is goed voor iedereen. Volgens de Rijksoverheid verbetert beweging de motoriek en gaat het chronische ziektes tegen, zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook reguleert en verbetert beweging de stresslevels, wat ook weer goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid.

Tip 2: eet gezond

Om vitaal ouder te worden is het belangrijk om gezond te eten. Vanaf 60 jaar neemt uw spiermassa af, waardoor u minder energie nodig heeft. Dit kan resulteren in zowel ondervoeding als overgewicht:

  • Ondervoeding: door minder te eten krijgt u niet voldoende voedingsstoffen binnen en kunt u ondervoed raken. Hierdoor genezen wonden minder goed en verslechtert de conditie. Voor gezond ouder worden is het dan ook belangrijk om voldoende en gezond te blijven eten.
  • Overgewicht: doordat u minder energie verbrandt, komt u gemakkelijker aan. Dit kan leiden tot overgewicht, waardoor de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen vergroot.

Tip 3: stop met roken en matig alcoholgebruik

Door niet te roken en alcoholgebruik te matigen, is de kans groter dat u vitaal ouder wordt. Zo verkleint stoppen met roken het risico op ziektes als kanker, COPD, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Zo weinig mogelijk alcohol drinken voorkomt hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Moeite met stoppen met roken? Er zijn in Nederland verschillende programma’s beschikbaar om u te helpen.

Tip 4: slaap voldoende

Door te slapen krijgt het lichaam rust en de mogelijkheid zich te herstellen. Daarom is het van groot belang om voldoende te slapen om gezond en vitaal ouder te worden. Ouderen hebben zo’n 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Volgens Trimbos komen slaapstoornissen vaker voor bij ouderen dan (jong) volwassenen.

Creëer een slaapritme voor uzelf om beter in slaap te komen. Doe voorafgaand aan het slapengaan hetzelfde ritueel, zoals het lezen van een boek of het nemen van een warme douche. Deze terugkerende signalen geven het lichaam een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Ook op hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan is belangrijk voor uw ritme. Vermijd schermgebruik vlak voor het slapengaan, omdat dit gepaard gaat met minder en slechter slapen.

Tip 5: vermijd stress en focus meer op ontspannen

Om gezond oud te worden is het belangrijk om voldoende te ontspannen en stress te voorkomen. Stress kan namelijk leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Ook kan stress op de langere termijn hormonen verstoren. Dit leidt tot onder andere overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een minder sterk immuunsysteem. Langdurige stress, ook wel chronische stress genoemd, kan zelfs leiden tot een burn-out.

Moeite met tijd vinden om te ontspannen? Probeer dan om ontspanningsmomenten mee te nemen in uw planning.

Tip 6: contact met anderen

Voldoende sociaal contact verhoogt de kans op gezond ouder worden. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich eenzaam, waaronder veel ouderen. Bij ouderen is aangetoond dat eenzaamheid slecht is voor de gezondheid. Zo leidt eenzaamheid tot stress, wat slecht is voor het immuunsysteem. Plan daarom sociale momenten in, zoals wandelingen, etentjes of spelletjesavonden.

Tip 7: veiligheid in huis

Veiligheid in huis is erg belangrijk om gezond en fit ouder te worden en zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een val leidt al snel tot letsel, wat blijvende gevolgen kan hebben. Om de kans op vallen te verkleinen, let u op de volgende dingen:

  • Losliggende tapijten: haal losliggende tapijten en kleden van de vloer af. Hier kunt u namelijk over struikelen of uitglijden.
  • Wandelstok of rollator: extra ondersteuning nodig bij het lopen? Gebruik dan een wandelstok of rollator voor meer evenwicht.
  • Schoenen schuren: zijn de zolen van uw schoenen glad? Om uitglijden te voorkomen kunt u de zolen opschuren met schuurpapier.
  • Traplift: heeft u moeite met traplopen? Kijk dan eens naar installatie van een traplift, zodat u zich veilig naar iedere verdieping binnenshuis verplaatst.

Personenalarmering van Reliante Care

Om gezond en vitaal oud te worden is zelfstandig thuis wonen enorm belangrijk. Bij Reliante Care begrijpen we dat in uw vertrouwde omgeving blijven wonen van onschatbare waarde is. Om uw gevoel van veiligheid en zelfstandigheid te waarborgen hebben we onze personenalarmering ontworpen. Met deze alarmknop voor ouderen en andere hulpbehoevenden kunt u direct hulp krijgen in situaties van nood. Benieuwd naar onze personenalarmering? Lees hieronder meer over ons en onze dienst.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Bel ons via 079-7506900, mail ons via info@reliantecare.nl of vul het contactformulier in. Ons toegewijde team staat voor u klaar.

Scroll naar boven